منوی اصلی
سامانه ها و خدمات

نظرسنجی
کیفیت خدمات دهی مرکز حضرت زهرا(س) را چگونه ارزیابی می کنید؟

عالی
خوب
متوسط
ضعیف

آمار بازدید کنندگان
بازديدکنندگان اين صفحه: 88444
بازديدکنندگان امروز: 329
کل بازديدکنندگان: 1354094
بازديدکنندگان آنلاين: 15
زمان بارگزاري صفحه: 0.5928 ثانيه
برنامه غذایی مناسب در دوران بارداری

برنامه غذایی مناسب  در دوران بارداری :

 

تغذیه مادر باردار باید متعادل ومتنوع باشد واز کم خوری وپرخوری پرهیز کند بنابراین توصیه می گردد:

 

1)      مادران باردار روزانه 4-3 واحد از گروه شیر و لبنیات، 3واحد از گروه گوشت وجانشین ها ی آن4-3 واحد از گروه میوه ها 5-4 واحد از گروه سبزی ها وحدود 11-7 واحد از گروه نان وغلات مصرف کنند .

2)     برای مادر باردار نوجوان توصیه می شود روزانه 6-5 واحد گروه شیر ولبیات مصرف کند .

3)    برای دریافت فیبرمورد نیاز بهتر است از غلات سبوس نگرفته مانند نان ،سنگک ومخلوطی از غلات وحبوبات ( عدس پلو ،لوبیا پلو، انواع آش غیره) استفاده شود .

4)    در این دوران نوشیدن روزانه 8-6 لیوان آب ومایعات توصیه می شود.

5)     مادران باردار باید از نمک ید دار تصفیه شده وبه مقدار کم استفاده کنند ،همچنین از مصرف بی رویه غذا های شور پرهیز نمایند.

6)    مادر باردارباید به محض اطلاع از بارداری تا انتهای بارداری ، باید روزانه یک عدد قرص اسید فولیک مصرف  کند.

7)    از شروع هفته شانزدهم بارداری تا زمان زایمان یک عدد کپسول ( مولتی ویتامین ساده ) روزانه مصرف شود ، اگر کپسول مولتی ویتامین حاوی اسید فولیک باشد باید مصرف آن را قطع کرد.

8)    مادران باردار باید از شروع هفته شانزدهم بارداری تا 3ماه پس از زایمان یک عدد قرص آهن مصرف کند ، لازم به ذکر است اگر مصرف قرص آهن باعث ایجاد دل درد ،تهوع، استفراغ و...شد بهتر است قرص آهن همراه با نهار یا شام مصرف گردد. در هر حال هیچ گاه نباید مصرف قرص آهن را قطع کرد زیرا پس از گذشت چند روز معمولا این عوارض برطرف خواهد شد.

 

مشکلات شایع تغذیه ای در دوران بارداری :

- تهوع صبحگاهی :

1) صبح ها قبل ازبرخاستن از رختخواب یک تکه نان یا بیسکویت میل شود .

2) در طول روز به جای 3وعده غذا 5-4 وعده غذا در حجم کم میل شود.

3) در زمان آشپزی پنجره آشپزخانه را باز بگذراند تا بوی شدید وتند غذا آزار دهنده نباشد.

4) از مصرف غذاهای چرب ،سرخ کرده،پرادویه وهر غذای محرک پرهیز شود.

5)در زمان بروز ناراحتی معده همراه با تهوع نیز می توان از یک تکه نان یا بیسکویت استفاده کرد.

6) مایعات در بین وعده های غذایی استفاده شود واز آشامیدن همراه غذا خوداری شود.

7) از آنجایی که غذا ها ومایعات سرد بیش از نوع گرم آن ها قابل تحمل می باشند ترجیحا مایعات وغذا ها سرد میل شود.

8) غذاها به آرامی خورده وبعد از آن استراحت شود.

9) از قرار گرفتن در معرض بوی آزار دهنده وتند برخی غذاها اجتناب شود .

10) باید در هنگام احساس خستگی استراحت نمود .

11) در صورتی که حالت تهوع شدید مانع از غذا خوردن ودر نتیجه کاهش وزن گرددلا زم است به پزشک مراجعه گردد.

 

- یبوست :

1) در طول روز به مقدارزیاد مایعات ( آب آب میوه سوپ ...)مصرف شود.

2) مصرف سالاد در برنامه غذایی روزانه گنجانده شود .

3) غذاهای پر فیبر ( حبوبات وغلات سبزی  های خام وپخته میوه های تازه نان های سبوس دار و...) مصرف شود.

4) آلوی تازه برگه  ویا آب آلبالو استفاده شود.

5) در وعده صبحانه نان وعسل میل شود .

6) همراه سالاد از روغن زیتون یا سایر روغن های مایع استفاده شود .

7) هر روز پیاده روی انجام شود .

8) در صورت امکان از معین های غذایی استفاده نشود.

 

 

-          ترش کردن وسوزش معده :

1)      روزانه 5-4 وعده غذایی سبک میل شود .

2)     از غذاهای آب پز وبخار پز به جای غذاهای سرخ شده استفاده شود .

3)    غذا بخوبی جویده وبه آرامی میل شود .

4)    از غذاهای چرب ،ادویه دار وتند کمتر استفاده شود زیرا هر چه ادویه غذا کمتر وطعم ملایم تری داشته باشد کمتر ترشح معده را تحریک می کند .

5)     مصرف شکلات فقهوه ،چای ، نوشابه های گاز دار وسایر نوشیدنی های حاوی کافئین را کاهش داده وبه جای آن آب نوشیده شود.

6)    بعد از صرف غذا یا آشامیدن از دراز کشیدن یا خم شدن به جلو پرهیز کنید.

7)    از مصرف سرکه همراه سالاد پرهیز شودواز غذاهایی که مقداری از اسید معده را جذب می کنند مانند شیر تخم مرغ یا غذا های نشاسته ای استفاده شود .

 

 

    -  ورم

 

برای پیشگیری از بروز ورم توصیه می شود از افزودن نمک اضافی به غذا ها ویا استفاده از مواد خوراکی نمک دار از جمله چیپس ، سیب زمینی ، آجیل ، ماهی شور وانواع خوراکی های شور خوداری شود.

افزودن نمک در حد متعارف به غذا ها از جمله برنج در زمان طبخ آن مصرف نمک توصیه نمی شود .

مصرف نمک نباید کمتر از 5گرم در روز باشد ( مگر در صورت بیماری های قلبی وفشار خون بالا که محدودیت شدید نمک در رژیم غذایی با توصیه پزشک یا مشاور تغذیه اعمال می گردد.)